Tuesday, September 29, 2015

Malick (1)

Badlands - Deci nu-l vazusem. Si cateva lucruri interesante. Primul lucru interesant. Malick era Malick inca de la inceput. Cadrele pe care si le gaseste in suburbiile americane in '73 sunt cam aceleasi care tot rasuna prin filmele lui pana la Tree of Life unde poate-si nimereste evanescenta aia pe care si-o tot cauta prin toate filmele cel mai bine. Curios de curajos totusi pentru un film de debut in '73, nu atat estetic cat ce face filmul cu totul. Filozofii oarecum brute ilustrate printr-un personaj in mintea caruia pare sa bata un vant je m'en fiche-ist puternic, ocazie cu care Malick pare sa-si bata cam toata pula de generatia rebela fara cauza prin asemanarile perpetue care i se atribuie lui Martin Sheen cu James Dean. Modul elegant brutal in care taie macaroana filfizonilor din toate unghiurile e destul de spectaculos. Cred ca totusi cel mai tare lucru la Badlands e halul soptit in care Malick face misto de societatea americana*, intr-asemenea masura incat trebuie chiar sa ciulesti urechile ca sa-l auzi, mai ales american fiind, imi imaginez. Si de fapt sunt pline forumuri de discutii despre filmele lui Malick cu americani incercand sa-i descifreze filmele variind de la "E un film foarte greu de inteles" la "... stai cred ca inteleg... cred ca... vrea sa zica ca... suntem foarte prosti... da... foarte interesant". Da' nah, cum am mai zis, e greu sa te uiti in oglinda.

Si chestia la care ma refer in particular e finalul ala, cu Martin Sheen prins, purtandu-se ca o vedeta, aproape da autografe, o armata in jurul lui si politisti toti curiosi da' tie ce muzica iti place sa asculti, zeule care esti? Si lui vantu-i bate-n freza cu nonsalanta pana la sfarsit, si politistu in elicopter ii zice ba Martin Sheen ba you're one heck of a guy si el e gen bai stiu, daca n-as fi prea cool sa ma doara m-ar durea de ce cool sunt. Si voice-over-ul peste cu Sissy Spacek zicand ca el si atipise atunci cand i s-a dat verdictu de scaun electric. Ca nah. Atat de cool e.

Oricum, atat de rare filmele astea americane din anii 70 si inainte care sa aiba un cap in spate si care sa se ia de societatea americana incat imi vine sa le colectionez. Si Malick o face cu o mana atat de usoara aici incat pesemne ca nici nu s-au prins.

*This post was brought to you buy: Hate America Inc.

No comments:

Post a Comment